Konference for lærere, pædagoger og interesserede

Tirsdag d. 30. januar 2024 kl. 13.00 - 17.00. Green Solution House

Grøn Dannelse er en fortløbende og vedvarende livsproces. At opnå Grønne Dannelse betyder, at børn og unge kan aktivere og stimulere refleksion, sansning, tænkning, opmærksomhed, nysgerrighed og følelser, når de er derude. Børn og unge som ønsker at værne om naturen, fordi de kender den, holder af den og selv er en del af den. Uderummet kan byde på fordybelse, og oplagt være med til at styrke børns og unges mentale og fysiske velvære. Derfor handler denne konference delvist om naturen som redskab til at ændre på unges mistrivsel, men også om den faglighed og de praktiske tiltag og metoder, der kan understøtte den bæredygtige læring i dagtilbud og skoler.

 

Kl. 13.: Ankomst, valg af workshop, netværk og kaffe/kage

Kl. 13.30: Foredrag  

Brug naturen til at fremme unges mentale sundhed Simon Høegmark, har skrevet en Ph.D. om naturbaseret psykologi ved Syddansk Universitet. Han er uddannet lærer og natur- og friluftsvejleder, og har en master i naturvidenskab og en kandidatgrad i idræt og sundhed.

Simon bringer naturen ind som redskab for at ændre på mange unges mistrivsel, stress, angst og depression, men også redskaber til lærer, pædagoger og andre fagfolk, hvordan de kan bruge naturen til deres arbejde og egen trivsel og sundhed privat og til arbejdsglæde. Simon er meget optaget at få naturen ind centralt i skolesystemet, som forebyggelse og læring.

Simon er aktuelt med: Tv- programmet: ”6 DAGE TIL ZEN” der er optaget på Bornholm. Det første af 5 afsnit vises på DR1 d. 29. november kl. 21.25, og vil ligge online.
Seks stressede unge, der ikke kender hinanden, slukker deres mobiler og flytter ud i skoven. De deltager i et eksperiment, der skal teste, om naturen på blot seks dage kan fjerne deres stress, tankemylder og indre uro.

Han har også skrevet bøgerne "Vi er natur- Genopdag naturen og mærk dens helbredende kræfter", og I pagt med naturen”.
TV2 udsendelserne. ”Findes løsningen på stress i naturen?” TV-serie vist på TV2 med stressramte unge, der var med os ude i naturen i fire dage: Hvis I vil se programmet og få et indtryk af vores metode, kan du se mere her:
Afsnit 1  Afsnit 2  Afsnit 3    Et år efter eksperimentet
Artikel om TV-udsendelserne

 

Kl. 14.30: Workshops (hver deltager vælger 1 workshop)

Workshop 1
Naturaktiviteter til unge
I workshoppen kommer man til at mærke det som Simon har formidlet i sit foredrag, med konkrete øvelser tilpasset unge, men også øvelser som man selv kan bruge som fagperson og privat.
I kan læse mere om uddannelser, kurser, workshop og foredrag på www.vinatur.dk
Simon Høegmark, CEO i Vinatur.

Workshop 2
Masseeksperiment 2024 ‘Fra supermarked til skraldespand’ og den Grønne Dannelse
I 2024 handler Masseeksperiment om plastforurening i naturen, plast affaldssortering i husholdningen og plast i tekstiler. I workshoppen får du en smagsprøve på eksperimen- tet og indblik i de tilhørende materialer, der vil blive udviklet. Masseeksperimentet der starter fra uge 36 kobler sig let til Naturvidenskabsfestivalen, Uge 39: ”Igen og igen”.
Lene Christensen, specialkonsulent, programleder for Masseeksperiment, Astra

Workshop 3
Styrk din opmærksomhed til børnenes grønnere dannelse
I Daginstitutionerne står vi over for en radikal opgave , som skal sikre børnenes grønne dannelse. Ganske få i institutionerne er uddannet til dette, og derfor er det ikke naturligt at gribe opgaven.
I denne workshop vil jeg tage udgangspunkt i eksemplet Natur- og Musikbørnehaven Lille-Gryn. Hvordan og hvorfor børn fra 1 – 6 år lever et dagligt udeliv, sammen med personalet.
Hvorfor og hvordan vi lader børnene i fred og hvordan det komplimentærer den grønne dannelse.
Lille-Gryn er et eksempel, og vi har alle brug for udveksling til inspiration, så der vil blive mulighed for input fra deltagerne omkring hvad du/I gør for børnenes grønne dannelse.
Ida Gro Hansen, pensioneret leder og forfatter, Natur- og Musikbørnehaven Lille-Gryn 

Workshop 4
Faglige aktiviteter til de ældste elever i grundskolen
Workshoppen præsenterer forskellige muligheder for at undersøge planter og aktiviteter gennem kreative hands on. Workshoppens værktøjer er alt fra stereolup til cyanoprint. Vi skal lave 3 små hands on aktiviteter : om DNA, sukker i druer og jordbær samt cyanoprint sat  ind i  didaktisk sammenhæng. Annette Vestergaard Nielsen, Pæd. konsulent i naturfagene og madkundskab. PD Naturfagsdidaktik, Københavns Professionshøjskole.

Workhsop 5
Månebase
Månebaser og månemissioner. Raketworkshop, hvor vi bygger og affyrer raketter. Intro til projekt Månebase (dragoer.dk) – Forløb for SFO’er (0.-3.kl)
Tina Ibsen, Astrofysiker og videnskabsformidler samt kolleger fra Dragør Kommune.
 

Kl. 15.45: Oplæg og diskussion.

Naturen er fuld af liv. Hør om fugle og andre dyr – især deres udspekulerede sexliv.
Glem alt om Disneys (og rigtig mange fuglebøgers) illusion om de nåhhh så trofaste fugle. Jo, fugle som f.eks. havørn, knopsvane og ravn kan holde sammen i mange år - men kun til den dag noget bedre dukker op! Opfindsomheden er stor og mageløs...
Allan Guido Nielsen, er uddannet folkeskolelærer, har arbejdet som formidler i Zoo København, Kattegatcentret og har siden 1999 arbejdet med formidling og som naturvejleder i Fugleværnsfonden. 

Allan Gudio gæster ofte radioen i programmet "Ubegribeligt" med Huxie Bach, og "Vildt naturligt" med Biologerne Johan Olsen og Vicky Knudsen. Lyt med på DRs podcast med Allan her 

 

Kl. 16.30: Idégenerering, inspiration og debat.

Kl. 17.00: Farvel og tak,

Pris: ca. 350 kr.
Studerende ½ pris 

Tilmelding til
René Vilsholm: rene.vilsholm@naturbornholm.dk

For yderligere information
Ulla Didriksen: ulla.didriksen@brk.dk
René Vilsholm: rene.vilsholm@naturbornholm.dk

Arrangører: Innovationsgruppen for Grøn Dannelse
Sanne Bloch, tidligere pædagog i Gudhjem Naturbørnehave og Vuggestue, Nina Gjettermann, lærer på Rønne Privatskole, Christina C. Thurmann, lærer på Rønne Privatskole, Matilde Lissau, lærer på Bornholms ungdomsskole, Ulla Didriksen, koordinator for Skoletjenesten  Bornholm/Center for Skole, BRK,  René Vilsholm, formidlingschef på NaturBornholm, og Karina Larsen Pihl fra Ungdomsskolens Fritidsundervisning.