Østersøen
Der er mere hav end land
Man er aldrig langt fra vandet på Bornholm, men hvad rummer dette store blå hav egentlig?
Det store akvarium på Bornholm
I akvariet kan du se saltvandsfisk som skrubber og torsk svømme sammen med aborre og gedder, der lever i ferskvand. Og sådan er det også i havet omkring Bornholm.
Østersøen er verdens største brakvandshav
Hvis du har svømmet i Østersøen, har du måske bemærket at det smager mindre salt, end andre steder. Østersøen er brakvand med meget mindre salt. Det betyder at der ikke findes brandmænd og krabber hvor man bader. Til gengæld kan man risikere at få en gedde på krogen når man fisker i havet, og de vil ellers kun leve i søvand.
Kummerformer
Mange arter kan ikke leve i Østersøen, for eksempel findes ikke brandmænd. Der er flere arter af fisk såvel som muslinger, der er kummerformer. Det vil sige at de ikke bliver særligt store. Prøv at finde en blåmusling der er over 4 cm lang på de Bornholmske strande! Det er svært. På kyster med almindeligt havvand bliver de let dobbelt så store.
Sæler i Østersøen
Der er indvandret mange sæler til Bornholm og Ertholmene de sidste par år.
Sæler er et meget specialiseret pattedyr, der er tilpasset livet i vand, hvor de er effektive rovdyr. De kan holde vejret i langt tid, og svømme hurtigt selv i koldt vand, så de nemt kan fange byttet. De spiser gerne det der er i fiskernes net, men hvis vi regulere dem med jagt bliver de sky, og så kan vi ikke opleve dem, som vi gør i dag.
Øget sælbestand
Rundt om Bornholm, og især ved Christiansø er der mange flere sæler end før år 2000. Der er især mange Gråsæler, der er lidt større end Spættet sæl. Før år 1900, hvor jagten på sæler virkelig tog til, var der også mange sæler i Danske farvande. Hvis du tager til Christiansø om foråret, har du gode chancer for at se sæler.