Bornholm fortid og urtid
1700 mio. års rystende historie
Bornholms historie er 1.700 millioner år lang!
Bjerge der rejser sig op og forvitrer, krokodiller der kæmper om maden med dinosaurerne, og det vilde liv under havets overflade. Det er svært at forestille sig, at det hele er sket på Bornholm.
Beviserne er her
Al den viden vi har om fortiden er baseret på fund af fossiler. Mange af de Bornholmske fund kan du finde i udstillingerne. Der er ægte spor og tænder fra dinosaurer, fossiler fra andre uddøde dyr samt fossile aftryk fra urtidsplanter.
Selvom Bornholm har eksisteret i en trediedel af jordklodens alder, er der mange tidsperioder vi ikke har fossiler fra lige her. I vores udstillinger levendegører vi de tidsperioder, der er beviser for på Bornholm.
Hvordan kan man vide hvor gammel lagene er?
I denne video forklares hvordan man bruger radioaktivitet til at bestemme alderen på geologiske lag.
I begyndelsen...
Bornholm var glødende varm
I Prækambrium for mere end 1.700 millioner år siden lå store dele af det bornholmske grundfjeld som en glødende stenmasse 10-30 kilometer nede i en høj bjergkæde. Bjerget er slidt vækgennem millioner af år. Det vi står på idag, er altså det, der var bjergets rødder.
Livet på jorden eksisterede dengang kun som små mikroskopiske alger og bakterier i havene.
Den glødende stenmasse kølede langsomt af, og den bornholmske granit med sine forskellige former og indhold af mineraler blev dannet.
Prøv for eksempel at se hvor mange forskellige granitsten du kan finde på stranden.
Nær Sydpolen
Sand i en ørken på sydlige halvkugle
I tidlig Kambrium for mere end 540 millioner år siden var de høje bjerge blevet nedbrudt til fint grus og sand. Dette grus og sand blev aflejret i ørkenlignende landskaber, hvor det blev presset og hærdet til det vi idag kalder nexøsandsten.
Men, denne ørken lå på den sydlige halvkugle, sådan cirka på højde med sydspidsen af nutidens Sydamerika - Ildlandet og Kap Horn.
Tankevækkende, men sandt! I mere end 500 millioner år har den kontinentalplade, som rummer vor del af jordkloden, bevæget sig mere end 120 breddegrader! Se hvordan det skete i udstillingerne.
Livet eksisterede kun i havet, men det havde udviklet sig til former med hoved, krop og hale.
På Bornholm har vi fundet sporfossiler. Det er spor fra dyrs aktivitet, som er forstenet. Der er funder gravegange, og krybespor.
De første spor på land
Og så var der de uheldige. I omgivelserne bag NaturBornholm kan man finde aftryk af de uheldige vandmænd, der blev skyllet op på land til den visse død. Deres aftryk kan ses, selvom de blev afsat før livet gik på land, for 540 mio. år siden, da Bornholm lå på den sydlige halvkugle. Efter du har set aftrykkene i udstillingerne, kan du låne et kort eller en GPS, som vil lede dig til området hvor det findes, kun 500 m væk.
Den sandede ørken.
Krybespor i sandet.
Under vand
Aflejringer i et hav over Ækvator
I Kambrium, Ordovicium og Silur for mellem 527 og 408 millioner år siden befandt Bornholm sig under havets overflade, omkring det nuværende ækvator.
Kulholdigt dynd blev aflejret og senere omdannet til skifer med forsteninger af de livsformer, der var i havet.
Livet på jorden udviklede sig stadig kun i havene. Der var dyr med skaller som trilobitter, graptolitter og orthoceratitter. Det er også i denne tidsperiode man finder spor af de første fisk.
Det er uddøde dyr, men vi kender dem som forsteninger, der kan graves frem i øens sorte skiferlag og lyse kalksten.
Tag gerne en naturvejleder med på din egen fossiljagt. Se her hvordan
Trilobithale
Et trilobithoved dukker op da man får flækket stenen.
Sammenrullet trilobit