Hugorm
Firben
Frøer
Hugormene stortrives på Bornholm, hvor der er mange gode levesteder. Men selvom der er mange hugorme, ser vi dem sjældent. Hugorme er, som de fleste vilde dyr, mere bange for mennesker end vi er for dem. De har ikke ører, men når vi går på jorden giver det nogle rystelser de mærker. - Og så gemmer de sig.
Hugormen er danmarks eneste giftslange. Man skal altid tage et hugormebid alvorligt og søge lægehjælp. Når det er sagt, er det de færreste som kommer alvorligt tilskade efter bid fra hugorm.
En hugorm har to penisser
Hugorme ser man sjældent i naturen, og det er endnu mere sjældent at se hugorme parre sig, men her får du muligheden. Hvis du tør:
Uden skal
Et par gæster var så heldige at filme mens hugormeungerne blev født. Krybdyr, deriblandt slanger lægger æg, der senere klægges. Hugorme lægger i princippet æg, men uden skal og ungerne bryder ud af hinden lige så snart de kommer ud af moderen.
Ungernes menu
Og her er så ungerne. De er ikke let at tælle, men der var 15 stykker. Føden er biller og regnorme indtil de er parat til at spise mus.
Markfirben er et andet almindeligt dyr i Danmark. De lever på steder med løs og gerne sandet jord og hvor der er mange forskellige planter. Det kan være overdrev, heder, klitter og varme skråninger. Hos markfirben er det, som hos mange andre dyr, hannerne der er pænt klædt på med skarpe grønne farver på siden. Hunnene derimod er ikke prangende i farverne. Markfirben lægger æg, til forskel fra almindelige firben som føder levende unger. Markfirben kan se meget dovne ud, men de er altid parate til et lynangreb, hvis der kommer et lækkertsmagende insekt forbi.
Løvfrø
Man skal lære at finde løvfrøer, for de er svære at få øje på. De små frøer er nemlig veldig godt camouflerede med sin løvgrønne farve. De sidder ofte helt stille på en gren, for at fugle og andre dyr ikke skal få øje på dem og æde dem.
Den største trussel mod løvfrøen er dog mennesket, som ødelægger deres levesteder.
Heldigvis kan vi gøre noget for løvfrøerne hvis vi vil. Det er bevist på Bornholm, hvor en aktiv indsats, med oprettelse af mange vandhuller, har skabt en ganske stor og sund population af løvfrøer.
Prøv at finde den i vores terrarie, og prøv at finde dem i naturen.
Latterfrøer
Latterfrøen findes som det eneste sted i Danmark på Bornholm. Latterfrøen ligner en stor grøn frø, og er også tæt beslægtet med denne. De kan høres på lang afstand og deres kvækken har givet dem navnet, for det lyder som et menneske der griner. Hør deres karakterisktiske kvækken i vores udstilling. -Så ved du, hvem der griner i skumringen en forårsaften.