Sundhedsfremmende initiativer i naturen

Baggrundsmateriale:

Her kan du hente relevante rapporter om emnet og baggrunden for projektet:

Helbredt men ikke rask

Sundhedsprofilen - kort

Sundhedsprofilen -  hele rapporten

Projektbeskrivelse:

Projektet vil ramme meget bredt blandt de sårbare borgere på Bornholm, da vi henvender os til mange grupper. Behovet for at bruge naturen forebyggende og helbredende bliver mere og mere udbredt, og i mindre grad noget folk gør af sig selv. NaturBornholms naturvejledere og andre enkeltaktører har  sporadisk løftet disse opgaver, når kommunen har købt ydelser. Men, med dette projekt vi gerne  organisere det med struktur, genkendelighed og lettilgængelighed. Ikke mindst for at sikre at så mange borgere som muligt får brugt naturen i sundhedsfremmende perspektiv som erstatning for mere bekostelige forløb, og for at opdyrke en kultur hvor brugerne kan selvmedicinere sig med ture i naturen.
Efter projektperioden er det hensigten og forventningen at NaturBornholm kan løfte opgaven for Bornholms Regionskommune. Det er en del af vores strategiske udviklingsplansom vi kalder ”Borgertjenesten”. Det skal sidestilles med ”Skoletjenesten”, hvor vi har naturrelaterede aktiviteter med de lokale borgere.

 

 

For NaturBornholm betyder det også at vi kan helårsansætte to medarbejdere, som vi ellers må sende hjem for vinteren når NaturBornholms er lukket for publikum.
Vi skal have to naturvejledere på uddannelse hos ”ViNatur” i naturterapi og sundhedsfremme. Vi vil udbyde en række sundhedsfremmende aktiviteter, der kombinerer fysisk bevægelse med naturforbindelse for at fremme både den fysiske og mentale sundhed. Aktiviteterne er tilpasset de
forskellige målgruppers behov. Nogle af aktiviteternes formål er at skabe en oplevelse sammen i trygge  rammer, der kan lede til en snak om andre emner, der er mere følsomme. Aktiviteter for borgerne i målgruppen inkluderer flere elementer af aktiviteter, eksempelvis:
Stille vandreture i skovene og langs kysten.
Bål, snak og snit for at beskæftige hænderne.
Kreative aktiviteter såsom naturbaserede kunstprojekter og skriveterapi.
Naturbaserede fitnessøvelser og yoga-sessioner.
Guidede meditationer og åndedrætsøvelser.
Vinterbadning og saunature.

Madlavning over bål, der fokuserer på nærheden og samhørigheden med naturen. Vild med vilje initiativer med plantning og pleje. Spil og leg med genstande fra naturen for at sanse naturens materialer. Lave kurser for personalet, der er i berøring med borgerne i den primære målgruppe.
I projektets første år vil vi bruge en del ressourcer på opsøgende arbejde, for at finde de rigtige borgere. Dertil vil der blive udført et forskningsstudie i de allerede dokumenterede effekter, der skal understøtte den systematik, der skal anvendes på rekruttering og gennemførsel. Forskningen vil blive udført af Bornholms Sundheds- og Sygeplejeskole, der ud over review/litteratur forskningsprojekt også vil foretage en løbende dokumentation af effekterne i projektet. Dette skal supplere evalueringen, men også anvendes i undervisningen af sygeplejersker på Bornholm. Projektet er planlagt til at køre i 3 år. År 1 vil være præget af uddannelse, opsøgende arbejde og opstart på aktiviteter. Indtil naturterapeuterne er  uddannede vil aktiviteterne primært være om at færdes i naturen.
I de efterfølgende to år vil vi lave aktiviteter med borgere i de forskellige målgrupper. I alt er det målet at gennemføre mere end 150 aktiviteter. Vi forventer løbende at udvikle og evaluere aktiviteterne. Derudover påtænker vi at have kurser for medarbejdere og frivillige i tilhørende foreninger (eks. Patientforening). Målsætningen for projektet er at bruge naturen til sundhedsfremmende initiativer og forebyggende foranstaltninger for øens sårbare borgere. Det gøres ved at give en indføring i, hvad man kan bruge naturen til, både for de sårbare borgerne og personalet omkring dem. Målgrupperne skal opnå at ”selvmedicinere” Natur efterfølgende. 
Målgrupperne er de sårbare borgere, der ikke selv har kendskab og overskud til at bruge naturen for at fremme egen sundhed. Borgerne findes via kommunens tre centre, der er samarbejdspartnere i projektet. Målgrupperne kan variere, og der kan komme nye til. De skal fastsættes mellem samarbejdspartnerne i projektet.