Bison på Bornholm
De europæiske bisoner spiller en vigtig rolle i den polske skovnatur som ”naturentreprenører”, fordi de store dyr plejer naturen ved at skabe mere lysåben og dynamisk skov. Bisonen er Europas største landlevende planteæder og har helt sikkert i forhistorisk tid også levet på Bornholm. Men hvad er grunden til, at den nu lever i Almindingen, og hvad er formålet med projekt ”Bison Bornholm”?
Aktiviteten introduceres med et oplæg om bisonen – visenten, som den europæiske bison også kaldes. Visenten blev omkring 1. verdenskrig næsten udryddet, og med få individer tilbage og en fredning af dyrene har man formået at hæve bestandsstørrelsen til en levedygtig bestand. 7 bisoner blev i 2012 udsat i Almindingen. Hvad har det betydet, at bisonflokken nu lever der, og kan man allerede se dens rolle som naturentreprenør? Er der tegn på, at naturen ændres til en mere dynamisk natur og måske skaber levevilkår for flere arter?
Efter diskussion og dialog foran bisonudstillingen fortsætter eleverne med et slags diskussionsrollespil i Naturværkstedet. Rollerne fordeles, så holdninger til de fritlevende bisoners eksistens på Bornholm diskuteres gennem journalister, landmænd, lokalpolitikere, sommerhusejere og medlemmer af lokale naturfredningsforeninger.
Til sidst bliver eleverne bedt om at komme med nogle bud på, hvordan skoven vil se ud i år 2050, med og uden bison. Eleverne opfordres til at perspektivere til andre steder i Danmark, hvor man udsætter dyr, og hvilken betydning det har for naturen.
Efter læringsaktiviteten med naturvejlederen kan I blive i Naturværkstedet og på egen hånd arbejde videre. I kan f.eks. udarbejde etiske dilemmaer, så eleverne kan diskutere for og imod udsætning af ”nye” arter i Danmark. Husk at booke Naturværkstedet på forhånd.
Det anbefales, at I senere tager på en tur på egen hånd i bisonskoven eller booker ”Bison ændrer naturen” med naturvejlederen for at registrere tydelige spor efter flokkens aktiviteter. I felten kan I undersøge biodiversiteten ved at indsamle plantearter på forskellige lokaliteter, måle på parametre og tage jord- og bisonlorteprøver.
Baggrundsmaterialer
- NaturBornholm info om bison findes her
- Naturstyrelsen info om bison findes her
Arbejdsark til udstillingerne
Efter undervisningsforløbet med Naturvejlederen kan i arbejde videre i udstillingerne med disse arbejdsark.
Print dem og hav dem med når I kommer, hvis I vil bruge dem.
Praktisk information
Husk logbøger og blyanter. Tag gerne billeder med iPads eller mobiltelefoner under forløbet, der kan benyttes til arbejdet senere.
Målgruppe:
7.-10. klasse
Fag:
Biologi
Varighed:
45 minutter med naturvejleder, derefter på egen hånd. Ønskes læringsaktiviteten forlænget, koster det 500 kr. pr. time, og skal bestilles på forhånd. Naturværkstedet kan bruges, men skal bookes på forhånd.
Bestilling af undervisning: Altid efter aftale. Tlf. 56 94 04 07 eller Rene.Larsen@naturbornholm.dk
Pris: Gratis for bornholmske skoleafdelinger med årskort til NaturBornholm. Uden årskort: 90 kr. pr. elev (min. 15 elever), lærere gratis
Hvor:
NaturBornholm
Grønningen 30
3720 Aakirkeby
www.NaturBornholm.dk
Hvornår:
Hele året
Fælles Mål
Undersøgelser:
Evolution
Økosystemer
Perspektivering:
Perspektivering i naturfag
Økosystemer
Kommunikation:
Formidling
Argumentation
Ordkendskab
Arbejdsark til udstillingerne
Før og efter besøget - online
VidensPædagogisk AktivitetsCente
NaturBornholm er viden og indsigt gennem lærerige og udfordrende aktiviteter for alle sanser.
Geologisk baggrund
Få et indblik i geologien på Bornholm. Skrevet af Skoletjenesten på NaturBornholm.
Medbragt mad
Bøger
Butikken på NaturBornholm sælger gode fagbøger til emnet.
Kataloget
Få hele Bornholms skoletjenestens 2016 katalog som PDF her