Østersøens vand og dyr

Man kan smage forskel på ferskvand og saltvand. Hvis man blander det, bliver det til brakvand ligesom Østersøen omkring os. Det har stor betydning for livet i Østersøen. Vi laver eksperimenter med vandet, og undrer os over livet, som ingen er rigtig tilpasset til at leve i.
Læringsaktiviteten starter med et oplæg om Østersøen, verdens største brakvands-hav. I dialog gennemgås et specielt dyre- og planteliv tilpasset et unikt brakvandsmiljø samt en snak om blåmusling, der er kummerformer.
Derefter smager eleverne holdvis på ferskvand, brakvand og saltvand og sætter dem i den rigtige rækkefølge.
Med udgangspunkt i elevernes egen viden, kikker vi på dyrebilleder og sorterer dem efter levesteder: saltvand, brakvand og ferskvand. Kender de dem fra nærområder?
Det lave saltindhold og de få arter gør Østersøen til et sårbart miljø. Det er hårdt at være fisk i Østersøen. Naturvejleder snakker med eleverne om livsbetingelser og fortæller torskens historie i saltvand og brakvand. Hvad sker der i Østersøen når der blæser meget fra vesten? Vi snakker om de brugbare storme og eleverne holdvis laver et forsøg med det tunge saltvand, det lette brakke vand og fiskeæg.
Før læringsaktiviteten på NaturBornholm er det en god idé, at eleverne får snakket om forskellige dyregrupper og levesteder. En aktivitet på skolen kunne være at gå på fotojagt for at finde forskellige dyr omkring skolen, helst på kysten. Hvem kan finde flest og hvem får flest fotos. Herefter kan eleverne prøve at artsbestemme dem, finde deres fødevalg og gruppere dem efter det.
Efter forløbet er I velkomne til at benytte Laboratoriet på egen hånd. Eleverne gruppevis kan tegne et fødenet ud fra de dyr, der lever i Østersøen. Resultater af gruppernes arbejde hænges op på tavlen og arbejdet præsenteres. Husk at booke Laboratoriet på forhånd.
I kan også gå på opdagelse i NaturBornholms udstillinger, som har åbent fra 1. april til 31. oktober. I Oplevelseshallen kan I blive klogere på saltsprinlaget. Ved akvariet kan I få snak om miljøforurening og svare på et spørgsmål, hvad er grund til at Østersøens bund i område på størrelse med Danmark er gjort til livløs hav-ørken?
Baggrundsmaterialer:
Links, arbejdsark om fisk, sæl-dilemma og ”Østersøens vand, planter og dyr” -baggrundsmateriale findes på www.naturbornholm.dk
Østersøen. Kapitel 11. Lars Hagerman og Bent Vismann, Havet, Naturen i Danmark, 2006, Gyldendal
”Lille hav hvad nu?" – en dokumentarudsendelse om havmiljøet i danske farvande. https://vimeo.com/78240230
Strandens plantezoner https://www.skoven-i-skolen.dk/leksikon/strandens-planter-og-zoner#
Østersøtorskens biologi. Kurt Buchmann 1994
Vi deler et hav. Ulla Skovsbøl, 2013, Det Økologiske Råd og Frugtformidlingen
Praktisk
Målgruppe: 4.-6. klasse
Fag:
Natur/teknologi
Varighed:
45 minutter med naturvejleder, derefter på egen hånd. Ønskes undervisningsoplægget forlænget, koster der 500 kr. pr. time, og skal bestilles på forhånd. NaturVærkstedet kan bruges, men skal bookes på forhånd.
Bestilling af undervisning: Altid efter aftale. Tlf. 56 94 04 07 eller Rene.Larsen@naturbornholm.dk
Pris: Gratis for bornholmske skoleafdelinger med årskort til NaturBornholm. Uden årskort: 90 kr. pr. elev (min. 15 elever), lærere gratis
Hvor:
NaturBornholm Grønningen 30 3720 Aakirkeby
Hvornår:
Hele året.
Fælles Mål
Undersøgelse:
Mennesket (4. klasse)
Natur/teknologi - Modellering
Perspektivering:
Natur og miljø (6. klasse)
Kommunikation:
Ordkendskab (4. og 6. klasse)
Læringsmål
Undersøgelse:
Undersøgelser i naturfag (4.klasse)
Mennesket (4. klasse)
Naturen lokalt og globalt (4. klasse)
Modellering:
Mennesket (4. klasse)
Natur og miljø (6. klasse)
Perspektivering:
Natur og miljø (6. klasse)
Kommunikation:
Ordenskab (4. – 6. klasse)
Formidling (6. klasse)