Dato og klokkeslæt
23. september 19.00–21.00Foredrag og debat med Carsten Rahbek, professor ved Københavns Universitet: Visionen for hvordan vi kan skabe stor sammenhængende natur
DN Bornholm arrangerer i samarbejde med NaturBornholm - foredrag med Carsten Rahbek.
Foredrag og debat med Carsten Rahbek, professor ved Københavns Universitet: Visionen for hvordan vi kan skabe stor sammenhængende natur.
De kommende år skal vi på Bornholm udtage flere tusinde ha landbrugsjord for at leve op til de internationale aftaler, vi som land har indgået og som følge af Den Grønne Treparts-aftale, der landede i juni. Danmarks Naturfredsforening Bornholm og NaturBornholm ønsker at starte en debat om, hvordan vi lokalt får mest mulig ud af ”Aftale om et Grønt Danmark”. Derfor har vi inviteret en af verdens førende forskere i biodiversitet og makroøkologi, professor ved Københavns Universitet, Carsten Rahbek. Den 23. september kl. 19.00 vil Carsten Rahbek fremlægge en vision for, hvordan vi på Bornholm kan skabe stor sammenhængende natur, der beskytter truede arter og sikrer større biodiversitet. Efterfølgende vil vi gerne invitere til en debat om emnet.
Carsten Rahbek, der sidder i Regeringens Biodiversitetsråd, udgav i foråret en rapport, der viser konkrete veje til at sikre Danmarks biodiversitet ved at skabe store, sammenhængende naturområder. Rapporten viser bl.a., hvor de bedste muligheder er, og hvor vi gavner biodiversiteten mest. Rapporten anviser også potentialet for Bornholm. Analysen er baseret på et omfattende datasæt og er aktuel som aldrig før da vi på Bornholm i løbet af 2025 konkret skal tage beslutninger om, hvor nuværende landbrugsjord i fremtiden skal være enten plantage eller vild natur for blandt andet at nå målene i vandrammedirektivet, der nu er har hele 24 år på bagen og som vi nu kun har 3 år til at leve op til!
Der er på Bornholm gode muligheder for at etablere store naturområder med en vild, varieret og dynamisk natur, der breder sig over skovklædte og lysåbne habitater med søer, ådale, moser og kystområder. Fokus på disse områder vil dermed ikke blot gavne biodiversiteten, men også skabe en mere vild, afvekslende – og smuk – natur, som vil være attraktiv for både borgere og turister at færdes i, bo i, eller bo ved, siger Carsten Rahbek, der ser frem til at fremlægge sine analyser for bornholmerne.