Evolution

I dag ved vi at fuglenes forfædre var dinosaurerne, men hvordan blev flyveevnen udviklet? Vi følger fjerens udvikling, der som al anden udvikling er sket i små trin, med den umiddelbare fordel, og ikke med det langsigtede formål at udvikle flyveegenskaber.

  • Dino Udskoling

Undervisningsoplægget starter med en forklaring om evolutionære mekanismer. Derefter får eleverne nogle fjer med fem forskellige egenskaber, der repræsenterer forskellige udviklingstrin fra simple fjer til fjer med gode flyveegenskaber. I grupper skal elevere finde ud af, hvad egenskaber de forskellige fjer har, og i hvilken rækkefølge egenskaberne er udviklet. Naturvejlederen understøtter processen, og evaluerer til sidst. Efter undervisningsoplægget er det oplagt at gå i den nye udstilling De danske dinosaurer, og se de fjerede dinosaurer og de udstoppede fugle. Det er også oplagt at se på andre dyr, og beskrive hvordan de har tilpasset sig, og hvordan udviklingen kan have foregået i små trin. Eleverne kan også vælge at bruge arbejdsarket Med en forsker på arbejde til at følge detektivarbejdet fra fund af knogler til viden om fortidens dyr, planter, klima og landskab. Praktisk Information Tag gerne billeder med tablets eller mobiltelefoner under forløbet, der kan bruges til arbejdet hjemme på skolen.

Baggrundsmaterialer

Bent E. K. Lindow, Fra dinosaur til fugl – udvidet teorihæfte. Skoletjenesten SNM, KU. Livets opståen og udvikling. Poul Hansen. Natur og Museum, 42. årg. nr. 4, 2003.
Uintelligent design. Jan Gruwier Larsen, Natur og Museum, 48. årg. nr. 3, 2009.
Hvis I vil arbejde videre med mennesket udvikling er der udviklet et spændende undervisningsmateriale på Statens Naturhistoriske Museum i København. Gå ind på www.snm.dk og søg under materialer til gymnasiet og find ”menneskedyret”. Mennesket dyret er et online undervisningsredskab. Eleverne vil gennem praktiske øvelser bruge autentiske videnskabelige metoder til at lære evolutionære koncepter som speciering, slægtstræ, fossiler og datering af fossiler. Menneskedyret kan også bruges til undervisning i fysiologi, genetik og molekylærbiologi

 

Praktisk

Målgruppe: 7.-10. klasse

Fag:
Biologi

Varighed:
45 minutter med naturvejleder, derefter på egen hånd. Ønskes undervisningsoplægget forlænget, koster der 500 kr. pr. time, og skal bestilles på forhånd. NaturVærkstedet kan bruges, men skal bookes på forhånd.

Bestilling af undervisning: Altid efter ­aftale. Tlf. 56 94 04 07 eller ­Rene.Larsen@naturbornholm.dk

Pris: 
Gratis for bornholmske skoleafdelinger med årskort til NaturBornholm. Uden årskort: 90 kr. pr. elev (min. 15 elever), lærere gratis

 

Hvor:

NaturBornholm Grønningen 30 3720 Aakirkeby

Hvornår:
Hele året. 

Fælles Mål

Undersøgelse: Evolution

Modellering: Evolution

Kommunikation: Ordkendskab

Før og efter besøget - online
Træt Mand
Find viden og inspiration før et besøg, eller brug det efter et besøg
Vidensbanken
Tag en Bornholmsk stensamling med hjem
Bornholmske Bjergarter
Køb en æske med Bornholmske stenarter til minde om turen, og til videre undervisning
butik
VidensPædagogisk AktivitetsCenter
Vpac
NaturBornholm er viden og indsigt gennem lærerige og udfordrende aktiviteter for alle sanser.
Undervisningsministeriet om VPAC
Geologisk baggrund
Klippe I Svartingedalen
Få et indblik igeologien på Bornholm. Skrevet af Skoletjenesten på NaturBornholm.
Geologi med Skoletjenesten på NaturBornholm
Bøger
Bøger
Butikken på NaturBornholm sælger gode fagbøger til emnet
Køb dem i webshoppen
Medbragt mad
Lejrskole Spiser I På Naturbornholm
I er velkomne til at spise medbragt mad i vores café-område.
Det er også muligt at købe lidt ekstra
Kataloget
2016 Skoletjenestekatalog 650Px
Få hele Bornholms skoletjenestens 2016 katalog som PDF her
Kataloget som PDF