NYHED: Urokse fund udstilles

NYHED: Fund fra urokse udstilles

  • Hornstejle Urokse
  • 2019 10 07 11 06 45
  • 2019 10 08 13 24 33
  • Størrelse
  • Okse Og Mand

UROKSEN fra Bornholm – hvad Østersøen gemmer


Da fisker Peter Jensen først på sommeren trawlede i farvandet syd for Bornholm fik han en uventet genstand med i trawlet. Heldigvis blev genstanden ikke smidt over bord, men blev bragt med i havn og efterfølgende afleveret på NaturBornholm. Det var et stykke af kraniet fra en urokse, som blev fisket op af havet ud for den bornholmske kyst!


Uroksen er en nu uddød okseart. Den indvandrede til Danmark efter sidste istid for 10.000 år siden. Der er omring 100 fund af knogler fra urokser og i flere tilfælde også fund af hele skeletter. På Bornholm har man hidtil kun et enkelt lidt tvivlsomt fund en tand samlet op på stranden ved Dueodde. Med det ny fund af den knapt 40 cm lange hornstejle, kan vi med sikkerhed sige, at uroksen også har været en del af faunaen på Bornholm.

Uroksen var udbredt i Danmark langt op i oldtiden. I jægerstenalderen var den et yndet jagtbytte. Der er fundet pilespidser af flint i flere urokse-skeletter. Der er i alt omkring hundrede forskellige danske fund af urokser. Allerede i løbet af oldtiden, hvor mennesket satte mere og mere præg på landskabet, svandt bestanden af urokser. Først fra Sjælland og Fyn og sidst fra Jylland, hvor de sidste danske urokser forsvandt for 3000 år siden.

Uroksen levede fortsat i de Centraleuropæiske skovområder indtil 1627, hvor den sidste urokse blev dræbt.
Men sporene efter uroksen forsvandt ikke helt. I løbet af bondestenalderen blev nogle de vilde urokser tæmmet og efterhånden domesticeret til husdyr. I dag regnes uroksen for at være stamform for alle de nulevende racer af tamkvæg.