Nær Sydpolen

Sand i en ørken på sydlige halvkugle

I tidlig Kambrium for mere end 540 millioner år siden var de høje bjerge blevet nedbrudt til fint grus og sand. Dette grus og sand blev aflejret i ørkenlignende landskaber, hvor det blev presset og hærdet til  det vi idag kalder nexøsandsten.

Men, denne ørken lå på den sydlige halvkugle, sådan cirka på højde med sydspidsen af nutidens Sydamerika - Ildlandet og Kap Horn.

Tankevækkende, men sandt!  I mere end 500 millioner år har den kontinentalplade, som rummer vor del af jordkloden, bevæget sig mere end 120 breddegrader!  Se hvordan det skete i udstillingerne.

Livet eksisterede kun i havet, men det havde udviklet sig til former med hoved, krop og hale.

På Bornholm har vi fundet sporfossiler. Det er spor fra dyrs aktivitet, som er forstenet. Der er funder gravegange, og krybespor. 

De første spor på land
Og så var der de uheldige. I omgivelserne bag NaturBornholm kan man finde aftryk af de uheldige vandmænd, der blev skyllet op på land til den visse død. Deres aftryk kan ses, selvom de blev afsat før livet gik på land, for 540 mio. år siden, da Bornholm lå på den sydlige halvkugle. Efter du har set aftrykkene i udstillingerne, kan du låne et kort eller en GPS, som vil lede dig til området hvor det findes, kun 500 m væk. 

Kambrium1 Ny
Den sandede ørken.
Krybespor1
Krybespor i sandet.