Juratiden

Jordskælv - kul og øgler

  • Tre -dinosaurer -og -et -mennes _1

På Bornholm er der fundet 70 cm store fodspor. De stammer fra en 15 tons tung og 20 meter lang dinosaur, en sauropod. Juratiden var tiden for de største planteædende dinosaurer, og de gigantiske dyr har gået rundt på Bornholm. Men de var ikke alene i den tropiske vegetation. Faren lurede i skyggerne, for de grådige tretåede rovdinosaurer har også sat deres fodspor. Der også gik mindre planteædere, som var parate til at forsvare sig; Stegosaurus havde panser og pigge til at forsvare sig mod rovdinosaurerne. Selvom jura-tiden var æraen for de største dinosaurer, så fandes der også små dinosaurer. På en kyst gik engang en lille dinosaurer rundt og satte et fodspor på størrelse med en 2-krone; det var den lille kødædende Stenonyx. 

Landskabet var varmt og fugtigt. Det var et område med lavvandede laguner fyldt med liv, på kanten af et større hav. Svaneøglerne  svømmede rundt, og måske stammer de fossiler der er fundet fra en hun, som gik på land for at lægge æg. Blomster og løvtræer fandtes ikke, men bregner og padderokker kunne blive kæmpe store.

Jordskælv har der været mange af, og lige udenfor NaturBornholm kan man opleve en forkastning, hvor man kan stå med et ben på hver side, og 1.200 mio. år mellem fødderne.
Få et kort over området eller lån en GPS hos naturvejlederen på NaturBornholm, så kan du finde hen til forkastningen.

 

Jura2 Ny
Et juratidslandskab, som vi forestiller os, at det ville se ud.
Svaneøgle1
Model af svaneøgle.