Bornholm fortid og urtid

1700 mio. års rystende historie

  • Krokodilleunge Jk 0349

Bornholms historie er 1.700 millioner år lang! 

Bjerge der rejser sig op og forvitrer, krokodiller der kæmper om maden med dinosaurerne, og det vilde liv under havets overflade. Det er svært at forestille sig, at det hele er sket på Bornholm. 

Beviserne er her
Al den viden vi har om fortiden er baseret på fund af fossiler. Mange af de Bornholmske fund kan du finde i udstillingerne. Der er ægte spor og tænder fra dinosaur, fossiler fra andre uddøde dyr samt fossile aftryk fra urtidsplanter.

Selvom Bornholm har eksisteret i en trediedel af jordklodens alder, er der mange tidperionder vi ikke har fossiler fra lige her. I vores udstillinger levenedgører vi de tidsperioder, der er beviser for på Bornholm. 

Hvordan kan man vide hvor gammel lagene er?
I denne video forklares hvordan man bruger radioaktivitet til at bestemme alderen på geologiske lag.

 

Ud på Bornholm
Efter du har oplevet NaturBornholm, er det på tide at opleve hele Bornholm. Du vil genkende sprækker, formet af voldsomme urkræfter, vide at hvis du finder noget, der ligner kul på stranden, er det nok forstenet træ fra juratiden, som dinosaurerne har gået og spist blade fra, og meget mere.  Håber du får et godt indblik derude. God fornøjelse med udforskningen af Bornholm!